Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

17 November 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 17 of November, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ με πλήρη υποστήριξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων και εν αντιθέσει με  το άσθμα είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Αποτελείται από την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα.

Βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο συχνός βήχας, η αποβολή πτυελών και η γενική δύσπνοια. Βασικό αίτιο της γέννησης της ασθένειας αποτελεί κατά κύριο λόγο το κάπνισμα αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικές ουσίες επιβαρύνουν κατά πολύ την κατάσταση. Η νόσος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας μιας και καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αναλυτικότερα  :

  • 450 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από ΧΑΠ και οι 800.000 από αυτούς είναι Έλληνες με τους μισούς από αυτούς να μην γνωρίζουν πως πάσχουν από την νόσο.
  • Αποτελεί την 4η αιτία θανάτου με 3.000.000.000 θανάτους κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως το 2020 θα σκαρφαλώσει στην 3η θέση.

Στους νοσούντες χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά , κορτικοειδή και ροφλουμιλάστη ώστε να μειωθεί η έξαρση των συμπτωμάτων. Η καθημερινή καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά στην βελτίωση της δύσπνοιας , πάντα βέβαια με τους ρυθμούς του καθενός . Επιπρόσθετα , η μείωση του αλκοόλ και της καφείνης , η κατανάλωση υγρών και το σωστό διατροφικό πλάνο με την μικρότερη κατανάλωση αλατιού και την προτίμησή μας σε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότατη αρωγή στην προσπάθεια ενός πάσχοντος  ΧΑΠ. Πάντως το βασικό είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος και η έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νόσο ΧΑΠ επισκεφθείτε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία http://www.hts.org.gr/ και την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος http://www.epnel.gr/ .

05102051

Details

Date:
17 November 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί