Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

19 June 2016

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910. Από εκείνη τη χρονιά γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Εξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία όπου η μέρα του Πατέρα γιορτάζεται τον Σεπτέμβριο.
Η συγκεκριμένη ημέρα εμπνεύστηκε από την αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ , η οποία ήθελα να δημιουργήσει μια εορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας ώστε να αποδώσει τιμές στον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ. Ο Γουίλιαμ υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου , ο οποίος ανέθρεψε ολομόναχος και τα 6 παιδιά της οικογένειας. Το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε διάταγμα για την καθιέρωση της ημέρας σε όλο το κόσμο.

Έτσι λοιπόν ,  δίνονται δώρα από την οικογένεια στον πατέρα , τον παππού και τον προπάππου προς τιμή τους για την πατρική προσφορά  τους.

Ο ρόλος του πατέρα έχει διαφοροποιηθεί αρκετά με την πάροδο των χρόνων και έχει γίνει πιο σύνθετος. Πλέον, αποτελεί σημαντική βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών αφού η εργαζόμενη μητέρα δεν έχει τόσο διαθέσιμο χρόνο όσο παλαιότερα όπου η μοναδική τους ασχολία μέσα στην ημέρα ήταν το μεγάλωμα των παιδιών . Εξάλλου ο πατέρας αποτελούσε πάντα την κολώνα του σπιτιού και το πρότυπο για τα παιδιά και κυρίως των υιών. Οι προηγούμενες γενιές γνώρισαν αρκετά  αυστηρούς πατεράδες (για παράδειγμα οι μητέρες μιλούσαν  στον πατέρα  και τον  παππού τους  στον πληθυντικό) που ποτέ δεν είχαν να θυμούνται μια στοργική στιγμή. Ο λόγος του πατέρα ήταν τελειωτικός και δεν σήκωνε κουβέντα. Σήμερα, ο πατέρας είναι εκεί για να ακούσει, να συμβουλέψει, να συζητήσει αλλά και να παραδεχτεί το λάθος του .

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα , εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους γιορτάζουν όταν τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια.

Details

Date:
19 June 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί