Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 March 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 8 of March, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου με πρωτοβουλία του αμερικάνικου Σοσιαλιστικού Κόμματος και δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή. Αφορμή στάθηκε η απαίτηση βελτιωμένων συνθηκών εργασίας από εργάτριες κλωστουφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857. Αργότερα επικράτησε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία και η 8η Μαρτίου επισημοποιήθηκε ως εθνική αργία από τον Λένιν λόγω πίεσης από την φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κοντολάι . Στη συνέχεια , η συγκεκριμένη ημέρα έχασε την πολιτική της αξία αλλά με την άνοδο του φεμινισμού κατά την περίοδο του 60′ η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναζωπυρώθηκε κει πλέον διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ , για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα  :

  • σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών
  • σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.

Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα μείζον ζήτημα.

Αναλυτικότερα :

  • 120 εκ. Γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
  • περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

 

Οι τωρινοί στόχοι, οι οποίοι πρόκειται να έχουν την ίδια θεματολογία μέχρι το 2030,είναι οι εξής :

  • διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας, στην  παγκόσμια οικονομία
  • καταπολέμηση την φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

 
Η επίσημη σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας :

https://www.internationalwomensday.com/

Details

Date:
8 March 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί