Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1 December 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 1 of December, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988. Εκείνη την περίοδο το AIDS αποτελούσε μία από τις πιο καταστροφικές νόσους με εκατομμύρια θύματα σε όλο το κόσμο. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση κατά του φονικού ιού HIV  και να τιμηθούν τα θύματα της ασθένειας.

Ο ιός HIV προσβάλλει τα υγιή κύτταρα του ανθρώπου , το ανοσοποιητικό του σύστημα καταρρέει και ως αποτέλεσμα το προσβληθέν άτομο υποκύπτει σε διάφορες λοιμώξεις. Όσοι έχουν τον ιό μπορούν να τον μεταδώσουν και μόνο ένας φορέας HIV στου 500 δεν αναπτύσσει AIDS. Tα βασικά στάδια του ιού είναι 3 : 1) η οξεία λοίμωξη , η κλινική λανθάνουσα περίοδος και το AIDS. Αναλυτικότερα , στο πρώτο στάδιο , ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως γρίπη , πονόλαιμο , ναυτία , πονοκέφαλο και εξανθήματα. Στο δεύτερο στάδιο που διαρκεί από 3 έως και 20 χρόνια εμφανίζονται επιπλοκές όπως απώλεια βάρους ,πόνος στους μύες και γαστρεντερικά συμπτώματα. Και στο τελικό στάδιο κατά την εμφάνιση AIDS παρουσιάζονται προβλήματα του αναπνευστικού όπως πχ πνευμονία , σύνδρομο αδυνατίσματος και καντιντίαση του οισοφάγου. Επιπρόσθετα , όταν κάποιος πάσχει από AIDS αναπτύσσονται πολύ συχνότερα διάφοροι τύποι καρκίνου.

Ο ιός HIV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη , την έκθεση σε σωματικά υγρά , μετάγγιση και από την μητέρα προς το παιδί (κάθετη μετάδοση). Όλοι οι υπόλοιποι τρόποι μετάδοσης όπως πχ χειραψία , φιλί , έντομα κλπ είναι αναληθείς. Πάντως ,  η χρήση προφυλακτικού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από την νόσο. Η διάγνωσή της πραγματοποιείται με ένα τεστ αντισωμάτων.

Όσο αναφορά την θεραπεία του ιού , δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο αλλά μόνο παράταση της εξέλιξης μέσω αντιρετροικής θεραπείας.

Από την αρχή της επιδημίας, σχεδόν 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Συνολικά, 35 εκατομμύρια [33,2 έως 37,2] άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2013. Εκτιμάται ότι 0,8% των ενηλίκων ηλικίας 15-49 ετών σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, αν και το βάρος της επιδημίας εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και των περιοχών. Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που επηρεάζεται πιο σοβαρά, με σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες να ζουν με τον ιό HIV και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 71% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα :

  • 2.562 οροθετικοί πέθαναν έως τώρα
  • 12.547 άτομα γνωρίζουν ότι ζουν με τον ιό HIV
  • 83% είναι άνδρες
  • 6,8% είναι μετανάστες/στριες από χώρες με γενικευμένη HIV λοίμωξη
  • 51% διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου το 2014 (το 2ο υψηλότερο ποσοστό στη Δ. Ευρώπη)
  • 807 οροθετικά άτομα προέρχονται από χώρες με γενικευμένη επιδημία AIDS
  • 65 μωρά γεννήθηκαν με HIV λοίμωξη
  • 997 στα 1000 άτομα δεν έχουν κάνει ποτέ HIV test από το 2004

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό , μελλοντικές θεραπείες και βοήθεια επισκεφθείτε : Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων http://www.keelpno.gr/ , το Κέντρο Ζωής http://www.kentrozois.gr/ , τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος ”Θετική Φωνή” http://positivevoice.gr/  και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υποστήριξης Φορέων του AIDS ”ΕΛΠΙΔΑ” http://www.enallaktikos.gr/kg15el_panellinios-syllogos-ypostiriksis-forewn-toy-ioy-aids-elpida_a2683.html.

 

Details

Date:
1 December 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί