Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4 February 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 4 of February, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Κάθε χρόνο στις 4 του Φλεβάρη γιορτάζουμε για όλους εκείνους που παλεύουν καθημερινά με την χρόνια ασθένεια, τον καρκίνο. Στην χώρα μας αποτελεί την νούμερο 2 αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κατά του Καρκίνου (UICC) και στόχο έχει την πρόληψη. Ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών και υφίσταται  ως ένας  κακοήθης όγκος  που διαδίδεται στο σώμα μας και προσβάλει την κυτταρική ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 40.000 νέα περιστατικά και 28.000 θάνατοι εξαιτίας του καρκίνου. Η οικονομική κρίση συμβάλλει άμεσα στην αύξηση περιστατικών. Η έλλειψη εργασίας προκαλεί υπερβολικό καθημερινό άγχος  με άμεσο αποτέλεσμα την κατάθλιψη και συνεπώς θεμέλια για την καρκινογένεση. Σε συνδυασμό με την επιβάρυνση της υγείας , η έλλειψη οικονομικών πόρων οδηγεί στο να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν τις απαραίτητες θεραπείες όσοι πάσχουν από την νόσο. Γι΄αυτό το λόγο κρίνεται αδήριτης σημασίας η πρόληψη με κάθε τρόπο. Αναλυτικότερα, οφείλουμε να μην καπνίζουμε και ιδιαίτερα μπροστά σε ανηλίκους. Στη συνέχεια να προσέχουμε την διατροφή μας αυστηρά να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοολ και να αθλούμαστε σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, να μην εκθέτουμε το δέρμα μας για πολλές ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία και να ενημερωνόμαστε για πιθανά αντικαρκινικά εμβόλια.

Άμεση θεραπεία μέσω κάποιου φαρμάκου δεν υπάρχει ακόμη  παρόλαυτα χρησιμοποιούνται χημειοθεραπείες και χειρουργεία με θεαματικά αποτελέσματα . Ο πόνος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα και από τον οικογενειακό τους κύκλο. Οι πιθανότητες επιτυχίας μιας θεραπείας έχει άμεση σχέση με την μετάσταση και με το είδος του καρκίνου. Πάντως με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αυξημένη επιβίωση και βελτίωση στην ποιότητα ζωής των νοσούντων. Παράλληλα, τα αρχικά συμπτώματα δεν είναι όλα ταυτόσημα σε όλους αφού όπως αναφέραμε ο καρκίνος εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις παρακάτω ενδείξεις. Αρχικά ,συχνές  αιμορραγίες χωρίς κάποιο λόγο και πληγές , οι οποίες δεν θεραπεύονται. Επίμονος βήχας και δυσπεψία όπως επίσης ζαλάδες και αναπτυσσόμενα εξογκώματα συνιστούν ύποπτα σημάδια εμφάνισης καρκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώσεις στην χώρα μας επισκεφθείτε τον Σύλλογο Ελπίδα  http://www.elpida.org/ που ασχολείται με παιδία με καρκίνο και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία http://www.cancer-society.gr/. Τώρα όσο αναφορά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου δείτε εδώ http://www.worldcancerday.org/ και σχετικά με την Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου http://www.uicc.org/.

Details

Date:
4 February 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί