Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

14 November 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 14 of November, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη

Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Διαβήτη με την επίσημη υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος αποτελεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την ασθένεια αυτή η οποία πλήττει κάθε χρόνο 3.000.000.000 ανθρώπους.

Ειδικότερα :

  • 171 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη ή αλλιώς το 2,8 % του πληθυσμού έχουν διαβήτη , μια νόσος που χτυπάει πισώπλατα χωρίς να το καταλάβουμε.
  • Πιθανολογείται, πως ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Ως διαβήτης υφίσταται η απουσία ή η μειωμένη παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνη  από το πάγκρεας , η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την γλυκόζη στο αίμα προς τα κύτταρα για να την χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Μπορεί βέβαια και τα κύτταρα να οφείλονται στην υπεργλυκαιμία που προκαλείται κατά τον Σακχαρώδη Διαβήτη, εάν δεν ανταποκρίνονται σωστά στην παραγόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη. Ο Διαβήτης χωρίζεται σε Τύπου 1 και Τύπου 2 , όπου στην πρώτη περίπτωση δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη ενώ στην δεύτερη δεν αρκεί η ποσότητά της και δεν ανταποκρίνεται ορθά στον σκοπό της.

Ο Διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος καθώς τα συμπτώματά της είναι μηδαμινά και δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος. Βέβαια , εάν κάποιος έχει ακόρεστη δίψα , πείνα και θέληση για συχνή ούρηση τότε ίσως πάσχει από διαβήτη. Άλλα πιθανά συμπτώματα θεωρούνται η κόπωση ,απώλεια βάρους , αδύναμη όραση και στομαχικές διαταραχές.

Για την ανίχνευση του διαβήτη απαραίτητη κρίνεται μια απλή εξέταση ούρων και αίματος για την ανεύρεση της ποσότητας της γλυκόζης. Εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα η ασθένεια τότε μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι βλάβες σε όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά , μάτια κλπ.

Για την θεραπεία της νόσου συνήθως χορηγείται ενέσιμα ινσουλίνη σε συνδυασμό με απαραίτητη διατροφή και άσκηση. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όμως και συνεπώς οφείλουμε να τηρούμε ορισμένες παραμέτρους. Αναλυτικότερα, το κάπνισμα πρέπει να διακοπεί , οι τροφές μας να είναι χαμηλές σε λιπαρά αλάτι και να μην περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Προτιμάται οι υδατάνθρακες μας να αποτελούνται μόνο από σύνθετους κατά προτίμηση. Επίσης, να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα μέσω της άσκησης και κατά βάση της αερόβιας . Τέλος να κάνουμε κάθε χρόνο τις απαραίτητες καρδιολογικές , οδοντιατρικές , οφθαλμολογικές εξετάσεις μας σε συνδυασμό με την εξέταση επιπέδου γλυκόζης στο αίμα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους παρακάτω συλλόγους και εταιρείες κατά του διαβήτη που βρίσκονται εν ενεργεία στην Ελλάδα και για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν . Αρχικά την Πανελλήνια Ένωση Κατά του Νεανικού Διαβήτη http://www.peand.gr/ , την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη http://www.elodi.org/  και τον Παγκρήτιο Σύλλογο για τον Νεανικό Διαβήτη. Για όλους τους υπόλοιπους συλλόγους στον ελληνικό χώρο επισκεφθείτε τον Γλυκό Πλανήτη http://glikos-planitis.gr/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB/. Τέλος , την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία http://www.ede.gr/ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας , Πρόληψης Και Θεραπείας Του Σακχαρώδη Διαβήτη http://www.hndc.gr/.

3524152035165

Details

Date:
14 November 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί