Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

24 March 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 24 of March, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης . Η ημέρα καθιερώθηκε από την Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στόχος της εορτής είναι η υπενθύμιση της ανθεκτικότητας του ιού που συνεχίζει και πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Φυματίωση είναι η μολυσματική νόσος που προκαλείται από το μυοβακτήριο της φυματίωσης και προσβάλλει κυρίως τον πνεύμονα. Πρωτοανακαλύφθηκε το 1882 από τον Γερμανό ιατρό Ρόμπερτ Κοχ , ο οποίος βοήθησε πολυ στην διάγνωση, θεραπεία και εν δυνάμει εξάλειψή της . Οι περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και η Ανατολική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα παρατηρείται ότι :

  • δηλώνονται περί τα 600 νέα κρούσματα ετησίως
  • το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση του ολικού αριθμού των περιστατικών φυματίωσης στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς – από 12% το 1998 σε 32% το 2005, ενώ το 2010 έφτασε στο 47%
  • σήμερα υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 50%

H νόσος μεταδίδεται μέσω  μικροσταγονιδίων που εκπέμπονται προς το περιβάλλον από τους πάσχοντες όταν βήχουν, φταρνίζονται, γελούν κλπ. Όσοι πάσχουν από AIDS , λαμβάνουν κορτιζόνη ή είναι διαβητικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν.

 

Συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής :

  • βήχας
  • δύσπνοια
  • πυρετός – υψηλός ή δέκατα
  • αιμόφυρτα πτύελα

 

Το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο από το 2011 κατά της φυματίωσης είναι ο βάκιλος Calmette-Guerin (BCG). Τα ποσοστά θεραπείας ξεπερνούν το 90-95%.Το αντιφυματικό εμβόλιο (ΒCG) έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό κατά της κεγχροειδούς φυματίωσης στην παιδική ηλικία, αλλά δεν παρέχει επαρκή προστασία κατά της μεταδοτικής πνευμονικής φυματίωσης. Νέα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Details

Date:
24 March 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί