Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης

19 November 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 19 of November, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Η 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Σωματικής Βίας Και Κακοποίησης του παιδιού σύμφωνα με διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε . Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το φαινόμενο , την αποφυγή στιγματισμού των παιδιών, την προώθηση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους από κάθε είδους κακοποίηση σύμφωνα με την Συνθήκη Λανζαρότε. Από την 1η μέχρι την 19η Νοεμβρίου γιορτάζονται οι 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης και συνδυάζονται άψογα με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που λαμβάνει χώρα στις 20 Νοεμβρίου .

Υπολογίζεται ότι :

  • Περίπου μισό έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδία δέχονται κακοποίηση κάθε χρόνο.
  • Τα 275 εκατομμύρια από αυτά βιώνουν την βία ενδοοικογενειακά.
  • Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού 4.000 παιδιά κακοποιούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν μερικώς ανάπηρα.

Πάντως μόνο ελάχιστες φορές οδηγούνται τέτοιες περιπτώσεις στα χέρια της δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο 526 ανήλικοι εξαφανίστηκαν και μόνο οι 126 βρέθηκαν.

Η κακοποίηση χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες . Αρχικά την σωματική κακοποίηση όπου χρησιμοποιείται κυρίως ο ξυλοδαρμός. Έπειτα, η σεξουαλική κακοποίηση , οποία συμβαίνει όταν το παιδί συμμετέχει σεξουαλικά σε μία πράξη κατά την οποία δεν έχει επίγνωση επί του θέματος. Στη συνέχεια η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση κατά την οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο η ταπείνωση, ο εξευτελισμός και η γενική υποτίμηση σε βάρος του παιδιού. Τελευταία , υφίσταται η παραμέληση όπου οι γονείς καθίστανται αδύνατοι να δημιουργήσουν ένα αρμονικό περιβάλλον για την ορθή ανάπτυξη του παιδιού.

Από την μεριά μας εμείς οφείλουμε εκτός από σωστοί γονείς να μην παραμένουμε απλώς θεατές όταν αντιλαμβανόμαστε κάποιο περιστατικό αλλά να το καταγγέλλουμε αμέσως . Στην Ελλάδα συμμετέχει αποκλειστικά το Χαμόγελο του Παιδιού όσο αναφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Επισκεφθείτε την σελίδα του http://www.hamogelo.gr/  για άμεση επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες.

02052151264

Details

Date:
19 November 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί