Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

6 February 2023

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 6 of February, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Η 6η ημέρα του Φεβρουαρίου κηρύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής , του γυναικείου ευνουχισμού δηλαδή και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  σχετικά με την απάνθρωπη αυτή τεχνική. Θεωρητικά μέσω του ακρωτηριασμού των εξωτερικών γεννητικών οργάνων υποδηλώνεται η απόλυτη αφοσίωσή της γυναίκας στον μελλοντικό της σύζυγο και διώχνεται η κατάρα της σεξουαλικής ορμής , έθιμο που πραγματοποιείται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής αλλά και σε πολύ μικρότερο βαθμό σε ελάχιστες ευρωπαικές χώρες. Η κλειτορίδα πιστεύεται πως δεν πρέπει να ακουμπήσει το μωρό κατά τη γέννα γιατί θα πεθάνει. Ως πηγή του κακού και άλλων συμφορών σύμφωνα με τις αρχέγονες αντιλήψεις ξεριζώνεται με αυτό το τρόπο και επέρχεται η ευημερία.

Βέβαια , η συγκεκριμένη τεχνική δεν αναγράφεται κάπου μέσα στο Κοράνι και βρίσκει απήχηση ήδη από τον 5ο αιώνα προ Χριστού. Πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα της γυναίκας και αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη μορφή χειρουργείου αφού εξαιτίας των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα νεαρά κορίτσια , πεθαίνουν αρκετά από σηψαιμία και αιμορραγίες. Διαφοροποιείται σε 4 είδη κλειτοριδεκτομής , τα οποία είναι όμως εξίσου καταστροφικά .Τα θύματα δεν γνωρίζουν πως θα τους ασκηθεί η βάρβαρη αυτή πρακτική και ανυποψίαστες πιστεύουν ότι είναι μια μεγάλη γιορτή με πολλά δώρα.

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας δηλώνει πως :

  • 150 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έχουν υποστεί την κλειτοριδεκτομή
  • Κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 2 εκατομμύρια.
  • Ακόμα και στην Ευρώπη σε περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες αφαιρέθηκε η κλειτορίδα.

Η γυναικεία περιτομή όπως αποκαλείται ,  υφίσταται ως αδίκημα σχεδόν σε όλες τις αφρικανικές χώρες και άξια τιμωρίας στην Ευρώπη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως  η συγγραφές και πλέον πρέσβειρα της UNESCO Γουόρις Ντίρι με την διάσημη αυτοβιογραφία της <<Το Λουλούδι της Ερήμου>> έθεσε τα βασικά θεμέλια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το ανεπίτρεπτο αυτό έθιμο της ενοχοποίησης της γυναικείας φύσης.

 

 

0215202105

Details

Date:
6 February 2023
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί