Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας

10 September 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 10 of September, repeating indefinitely

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ημέρας είναι να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο δυσάρεστο γεγονός της αυτοκτονίας .

Συγκεκριμένα στον κόσμο :

  • 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από αυτοκτονίες
  • Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας
  • Αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες

    Η αυτοκτονία αποτελεί μια προσωπική απόφαση-επιλογή του ατόμου για τη συνέχιση της ύπαρξής του: καλείται να κρίνει εάν οι συνθήκες, εξωτερικές ή εσωτερικές, της ζωής του αξίζουν τη συνέχισή της.

Στην Ελλάδα επίσημα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. Τα τελευταία στοιχεία, του 2014 έλεγαν ότι :

  • Είχαμε επίσημα 562 θανάτους από αυτοκτονία έναντι 508 το 2012 και 477 το 2011
  • Το 2007 είχαμε 328 θανάτους. Αυτό δείχνει ότι από το 2007 που ήταν και το τελευταίο έτος ανάπτυξης στην χώρα και αρχή της ύφεσης το νούμερο τείνει να διπλασιαστεί (αν δεν έχει ήδη γίνει).

 


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε συνολικά, περισσότερα από 1400 άτομα, ενηλίκους και παιδιά που είχαν εκδηλώσει στο διαδίκτυο την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία της υπηρεσίες από το 2005 μέχρι και το 2015. Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξέσπασε δηλαδή η οικονομική κρίση, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που σε κάποιο chat (διαδικτυακή συνομιλία) δήλωσαν ότι θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Συνολικά από το 2005 μέχρι το 2015 οι παρολίγον αυτόχειρες ήταν 1.424.

Το 2010 τα άτομα αυτά ήταν 61, ενώ το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 308. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο διάστημα κατά το οποίο ξέσπασε η οικονομική κρίση, καθώς το 2011 οι αναγγελίες αυτοκτονιών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Το 2016 οι αποτροπές αυτοκτονίας κατέγραψαν ρεκόρ… Μόνο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, 60 άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών.

 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

 

Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020. Ωστόσο, μόνο 28 χώρες μέχρι στιγμής έχουν υιοθετήσει κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε προηγούμενη έκθεσή του ο ΠΟΥ προειδοποιούσε η αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης λεπτομερειών σχετικά με τις αυτοκτονίες, αυξάνει τον κίνδυνο μιμητισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας».

 

 

Κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγωδία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες, βάση στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, ακόμη και για μεγάλο διάστημα μετά την αυτοκτονία των αγαπημένων τους ανθρώπων, είναι πολύ μεγάλες και οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ,

  • Oι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες
  • Μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις»
  • Σε όλο τον κόσμο, οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.

 

  • Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών.
  • Το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρίσκεται στο 12,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Oι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών —τουλάχιστον 15 ανά 100.000— βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.

    Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως

  • ψυχολογικοί
  • κοινωνικοι
  • βιολογικοί
  • πολιτιστικοί
  • περιβαλλοντικοί

    Η φτώχεια, η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία κ.λ.π αναγνωρίζονται διεθνώς, ως προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα. Τα ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ένα ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, η κοινωνική απομόνωση παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Αξιοσημείωτη είναι η συσχέτιση που αναδείχθηκε (11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2016) μεταξύ των οικονομικών δυσχερειών και της ανεργίας με την αυτοκτονική τάση.

 

 

Για βοήθεια επικοινωνήστε με :

  • Την Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 

 

 

  • Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT»της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid»
    Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64
    Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

 

Details

Date:
10 September 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί