Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα

24 April 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 24 of April, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα

Η Παγκόσμια Ημέρα  Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα , που υποφέρουν και θανατώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των επιστημονικών πειραμάτων και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Η συγκεκριμένη ημέρα διοργανώνεται από την  Animal Aid και φέρει την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πειραματόζωα γίνονται συνήθως : τα κουνέλια, οι αρουραίοι, τα ποντίκια, τα γουρούνια, οι γάτες, οι σκύλοι και οι πίθηκοι.

Για κάθε νέο φάρμακο, καλλυντικό και χημική ή οπλική δοκιμή χρησιμοποιούνται δοκιμές σε πειραματόζωα. Εκείνα βασανίζονται και στη συνέχεια θανατώνονται στο όνομα της επιστήμης, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για τον ίδιο σκοπό , οι οποίες δεν απαιτούν να αφαιρεθεί η ζωή από κάποιον ζωντανό οργανισμό.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως :

  • 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια.
  • Πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.

 

Μερικά παραδείγματα των τεστ που γίνονται σε ζώα είναι τα εξής:

  • Τεστ ευαισθησίας των ματιών Ερεθισμός ματιών με τοξικές ουσίες που οδηγεί σε τύφλωση. (Συνήθως χρησιμοποιούνται κουνέλια , αφού δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρά τους ) .

 

  • Δερματολογικά τεστ  Ξύρισμα τριχώματος και έπειτα επικάλυψη   με καυστικές ουσίες για εννέα μήνες ώστε να εκτιμηθεί η διάβρωση του δέρματός τους .
  • Τεστ θανατηφόρας δόσης Χορήγηση ενέσεων και εισπνοών μέχρι ο οργανισμός να καταλήξει , ώστε να διαπιστωθούν τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μιας ουσίας. Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα.

Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπωλητικές  . Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, αποτελούμενα κυρίως από  ποντίκια ,αρουραίους  και  γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως  για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί – παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία – Αθηναίων https://www.pfpo.gr/.

Details

Date:
24 April 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί