Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16 October 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 16 of October, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής . Η συγκεκριμένη ημέρα ιδρύθηκε το 1945 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεση επίπτωση στην πρωτογενή παραγωγή(αλιεία ,κτηνοτροφία , αγροτική παραγωγή) . Παράλληλα , ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και συνεπώς και η ζήτηση τροφίμων. Για αυτό το λόγο οφείλει να μειωθεί η απώλεια των τροφίμων με βελτιωμένες μεθόδους συγκομιδής, αποθήκευσης ,συσκευασίας ,μεταφοράς και  διαχείρισης κατά την πώληση. Επιπρόσθετα, πρέπει να καταναλωτές να  είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες και να χρησιμοποιούν ορθά τους φυσικούς πόρους έχοντας βελτιωμένη διατροφική αντίληψη. Για παράδειγμα μπορούν να καταναλώνουν λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές εξυπηρετώντας και την υγεία αλλά και την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων. Παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα βοηθούν την βιωσιμότητα τοπικών οικονομιών αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Greenpeace :

  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

  • Μέχρι το 2020,η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
  • Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33%του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.

 

  • Στις ΗΠΑπερισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε Αμερικανός μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκατ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% τωντροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.minagric.gr και τον  Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό <<Δήμητρα>> http://www.elgo.gr/ .

Details

Date:
16 October 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί