Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

20 November 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 20 of November, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού. Από τις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Σύμβαση Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού και αποτελεί πλέον αποδεκτό κείμενο για τα παιδικά δικαιώματα σε όλο το κόσμο. Έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες εκτός από την Σομαλία και τις Η.Π.Α . Η Ελλάδα επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992. Τα 54 άρθρα καλύπτουν όλο το εύρος παιδικών δικαιωμάτων και κατηγοριοποιούνται σε 4 τομείς.

Ειδικότερα , τα Δικαιώματα Επιβίωσης , τα οποία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός παιδιού όπως για παράδειγμα στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια , τα Δικαιώματα Προστασία , δηλαδή να παρέχεται προστασία στα παιδία από κάθε είδους εκμετάλλευση , παράνομη εργασία , κακοποίηση, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική μεταχείριση. Το Δικαίωμα Ανάπτυξης – Εξέλιξης , να έχει την δυνατότητα το παιδί να λάβει την σωστή εκπαίδευση , την ελευθερία της άποψής του και να δέχεται θρησκευτικά και πολιτικά ερεθίσματα. Και τελευταίο το Δικαίωμα της Συμμετοχής , να έχουν την δυνατότητα δηλαδή να εκφράζουν την σκέψη τους σχετικά με την ύπαρξή τους και να συναθροίζονται ειρηνικά.

Πάντως , παρά την σύμβαση , εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να βιώνουν την δυστυχία και να στερούνται τα βασικά εξαιτίας της φτώχειας.  Χιλιάδες σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται στους πολέμους ή μένουν ορφανά , πεθαίνουν από τον ιό του AIDS και άλλες ασθένειες χωρίς να έχουν την δυνατότητα να το αποτρέψουν .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε https://www.unicef.gr/convention σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα τεκμήρια της Σύμβασης https://cdn.sansimera.gr/media/files/FEK-Simvasi_gia_ta_dikaiomata_tou_paidiou.pdf .

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Details

Date:
20 November 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί