Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

23 September 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 23 of September, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999  την Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας. Η ιδέα ανήκει σε αμερικανούς ακτιβιστές της οργάνωσης BiNet και στόχο έχει την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των αμφισεξουαλικών ατόμων , μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα. Στη συνέχεια ο ερωτισμός ξεπέρασε γρήγορα τα όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο (Ευρώπη, Αυστραλία, Νότια Αφρική) .

Αμφιφυλοφιλία (αμφί+φύλο+φιλία) είναι η ερωτική έλξη, η σεξουαλική έλξη ή η σεξουαλική συμπεριφορά προς άνδρες και γυναίκες, ή η ερωτική ή σεξουαλική έλξη προς άτομα οποιουδήποτε φύλου  ή ταυτότητας φύλου .Η παραπάνω άποψη αποδίδεται κάποιες φορές ως  πανσεξουαλικότητα.

Ο όρος αμφιφυλοφιλία χρησιμοποιείται κυρίως στο ζήτημα της ανθρώπινης έλξης για να περιγράψει ερωτικά ή σεξουαλικά συναισθήματα προς άνδρες και γυναίκες, και είναι μία από τις τρεις βασικές κατηγορίες του σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με την ετεροφυλοφιλία  και την ομοφυλοφυλία , που είναι μέρη του ετερο-ομοφυλοφιλικού φάσματος. Η αμφιφυλοφιλική ταυτότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως ισάξια έλξη και στα δύο φύλα. Πολύ συχνά, άτομα που έχουν ορατή αλλά όχι αποκλειστική σεξουαλική προτίμηση για κάποιο φύλο αυτοπροσδιορίζονται επίσης ως αμφιφυλόφιλοι.

Η αμφιφυλοφιλία έχει παρατηρηθεί σε διάφορες κοινωνίες ανθρώπων και παντού στο ζωικό βασίλειο  μέσα στην ιστορία(π.χ. Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη ). Ο όρος αμφιφυλοφιλία, ωστόσο, όπως η ετεροφυλοφιλία και η ομοφυλοφιλία, επινοήθηκε το 19

Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι :

  • το 46% του ανδρικού πληθυσμού έχει συμμετάσχει τόσο σε ετεροφυλοφιλικές όσο και ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες ή είχε βιώσει σωματικές αντιδράσεις προς άτομα και των δύο φύλων, στηνενήλικη ζωή του.

 

  • Το 5% και το 3% των ανδρών και των γυναικών αντιστοίχως θεωρούν τον εαυτό τους αμφιφυλόφιλο.

 

Η συγκεκριμένη ημέρα λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία να τονιστεί εμφαντικά η διαφορετικότητα των αμφισεξουαλικών από τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοφυλόφιλους. Έναν τρόπο επίσης  να αντιμετωπίσουν  ένα πλήθος στερεοτύπων που οδηγούν στον ρατσισμό  και την περιθωριοποίησή τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Bisexual Resource Center http://biresource.org/ .

Details

Date:
23 September 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί