Loading Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

31 January 2016

|Recurring Παγκόσμια Ημέρα (See all)

An event every year that begins at 12:00am on day 31 of January, repeating indefinitely

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Λέπρας

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και  στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για  τους  πάσχοντες από λέπρα ή αλλιώς νόσο του Χάνσεν . Έτσι ονομάζεται η χρόνια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το μυοβακτήριο leprae και ανακαλύφθηκε το 1873 από τον Νορβηγό ιατρό Γκέρχαρντ  Αρμάρουερ Χάνσεν.  Το όνομά της το πήρε από το αρχαιοελληνικό ρήμα ”λέπω” μιας και  το δέρμα των πασχόντων  παραμορφώνεται και δημιουργούνται εξογκώματα σαν λέπια . Η ηλικία δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην  εμφάνιση της ασθένειας. Αν και η νόσος θεωρείται αρχαία, υπάρχουν ακόμα άτομα που νοσούν κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες . Υπολογίζεται πως κάθε μέρα 1000 άτομα πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο.

Στη συνέχεια η ασθένεια δεν είναι κληρονομική όπως πίστευαν παλαιότερα αλλά μεταδίδεται μέσω των ρινικών σταγονιδίων  και πληγής. Απαραίτητη κρίνεται η αυστηρή καθαριότητα όσων έρχονται σε επαφή με ασθενείς της νόσου καθώς και η ιατρική εξέταση μια φορά το χρόνο για πέντε χρόνια σε περίπτωση που κάποιος μένει με έναν φορέα της .

Τα βασικά συμπτώματα  είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κόκκινη κηλίδα, τα άκρα δεν νιώθουν πόνο με αποτέλεσμα πολλές φορές τον ακρωτηριασμό,η μύτη ματώνει , οι τρίχες πέφτουν ,προκαλείται μερική τύφλωση και δυσκολία στην ομιλία και την αναπνοή. Μολύνσεις και φυματίωση εξαιτίας της ασθένειας οδηγούν στον θάνατο καθώς η ίδια η ασθένεια δεν θεωρείται θανατηφόρα.

Παλιά η ασθένεια ήταν μη ιάσιμη. Τώρα πλέον χορηγούνται αντιβιοτικά για μερικούς μήνες  για την καταστολή της. Η επώαση της ασθένειας διαρκεί από 2 έως και 30 χρόνια. Τα φάρμακα( δαψόνη,ριφαμπικίνη,κλοφαιμίνη) παράγονται από την εταιρεία Novartis (https://www.novartis.gr/ )και διανέμονται δωρεάν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η νόσος θεραπεύεται έτσι πλήρως  με ελάχιστες υποτροπές. Δεν υπάρχει  κάποιο εμβόλιο ειδικό για την λέπρα αλλά χρησιμοποιείται στα παιδιά  το ίδιο με της φυματίωσης μιας και λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά. Επίσης, εκχυλίσματα από το φυτό Centella asiatica χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των δερματικών εκδηλώσεων της πάθησης. Όσοι λαμβάνουν θεραπεία κατά της νόσου έχουν την δυνατότητα να συνεχίζουν κανονικά τις εργασιακές ή σχολικές υποχρεώσεις τους .

Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν πως :

  • το 2003 καταγράφηκαν 515.000 κρούσματα, εκ των οποίων το 12% είναι ανήλικοι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).
  • Η λέπρα συνεχίζει να πλήττει 2.000 ανθρώπους καθημερινά(10% παιδιά) .
  • Ένας στους 10.000  φέρει την νόσο σε 15 χώρες της Αφρικής, Ασίας, Νότιας Αμερικής καθώς και 60 άλλες χώρες.

Πάντως , στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει καταγραφή περιστατικών λέπρας.

Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών ο οποίος εκπροσωπεί τους 450  Έλληνες αποθεραπευμένους Χανσενικούς. Σκοπός του Σωματείου είναι να διαφωτίσει την κοινωνία και να προκαλεί το ενδιαφέρον της για τους ασθενείς. Να εξυπηρετεί τα υλικά και πνευματικά συμφέροντα των Χανσενικών αποβάλλοντας τις παρελθοντικές προκαταλήψεις. Να παρακολουθεί την νόσο με μελέτες και εφευρέσεις στον κόσμο. Να επιδιώκει ενώπιων των αρχών την βελτίωση της θέσης εκείνων και των οικογενειών τους. Και να μεριμνεί υπέρ των συμφερόντων του Συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε :http://www.syndesmos-hansenikon.gr/hansen/index.php.

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα <<ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ>> διοργανώνει ομιλίες  στην πλατεία του χωριού σχετικά με την υγειονομική κατάσταση στην Κρήτη στις αρχές του 20ού αιώνα και την νόσο του Χάνσεν.. Διαβάζονται αποσπάσματα από το βιβλίο του Θέμου Κορνάρου ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ. Συγκεκριμένα ,το λεπροκομείο της Σπιναλόγκα της Κρήτης λειτούργησε  αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία από το 1903 μέχρι το 1957 όπου και εμφανίστηκαν τα πρώτα φάρμακα για την νόσο .

Details

Date:
31 January 2016
Παγκόσμια Ημέρα Category:
Παγκόσμια Ημέρα Tags:

Σχετικές Εκδηλώσεις

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Σύλλογοι Ασθενών

Δεν βρέθηκαν Σύλλογοι Ασθενών

Ιατρική Εταιρεία

Δεν βρέθηκαν Ιατρικές Εταιρείες

Χορηγοί