«Πρόληψη & Αντιμετώπιση Καρκίνων του Ουροποιογεννητικού Συστήματος» (Καρκίνος Προστάτη – Κύστης – Νεφρού)

SHARE

 Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, χθες Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & Χαιρετισμό της κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. αγωνίζεται για ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, το οποίο, θα παρέχει στους ασθενείς ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση στις καλύτερες και ασφαλέστερες θεραπείες και φάρμακα, θα στηρίζει την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, θα μαθαίνει τους πολίτες μέσω της σωστής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την υγεία τους και θα διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του δικτύου διανομής φαρμάκων. Δεν θα είναι μόνο ο ανταγωνισμός που θα ρίξει το κόστος, αλλά και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με διαφορετικές μορφές καρκίνου θα λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες».

Η πρώτη επιστημονική ενότητα άρχισε με την ομιλία του κ. Θεόδωρου Καλογερόπουλου,                Χειρουργού Ουρολόγου FEBU, Επιμελητή Β’ Ουρολογικού Τμήματος Α.Ο.Ν.Α. «Αγ. Σάββας», ο οποίος, αναφερόμενος στην πρόληψη & αντιμετώπιση των καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος, επεσήμανε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν πάθηση του προστάτη, τους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, φυλή, διατροφή), τους τρόπους διάγνωσης (δακτυλική εξέταση, PSA, Διορθρικό υπερηχογράφημα προστάτη), τις εξετάσεις που έπονται της διάγνωσης, καθώς επίσης και τους τρόπους θεραπείας (χειρουργείο, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία).

 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ευάγγελος Μπουρνάκης, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας Β’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, “ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ” Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, Συνεργάτης “ΙΑΣΩ” General, ο οποίος αναφέρθηκε στον Μεταστατικό Καρκίνο του Ουροποιητικού (Μεταστατικός CA Νεφρού, Ουροθηλίου, Προστάτη, Ορμονοευαίσθητος CA Προστάτη), καθώς επίσης και την αλληλουχία των θεραπευτικών επιλογών (εργαστηριακές παράμετροι, κλινικές παράμετροι, απεικονιστικές κ.α.), τονίζοντας, ότι η μεταστατική νόσος του ουροποιητικού έχει γενικές αρχές, αλλά δεν είναι «ίδια» σε κάθε άνθρωπο και οι θεραπευτικές αποφάσεις πρέπει να εξατομικεύονται.

Ακολούθησε ο κ. Γεώργιος Λύπας, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου του Νεφρού (επιδημιολογικά στοιχεία, προγνωστικοί παράγοντες & επιβίωση, μοριακό μονοπάτι VHL), τις θεραπευτικές επιλογές δεύτερης γραμμής, τις εγκεκριμένες θεραπείες 2017, τις μελλοντικές κατευθύνσεις, καθώς επίσης και τις μελέτες ανοσοθεραπείας στην πρώτη γραμμή μεταστατικού καρκίνου του νεφρού.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσία του κ. Γεώργιου Πισσάκα, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου, Συντ. Διευθυντή Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, ο οποίος επεσήμανε το ρόλο της Ακτινοθεραπείας στον Καρκίνο του Ουροποιογεννητικού Συστήματος, αναφερόμενος στον συνδυασμό ορμονοθεραπείας – ακτινοθεραπείας και την τοξικότητα των θεραπειών.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα ξεκίνησε με τον κ. Ευθύμιο Β. Γκότση, Κλινικό Διαιτολόγο BSc, MSc, Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ, ο οποίος  επεσήμανε την σημασία της διατροφικής υποστήριξης των ασθενών με Καρκίνο του Ουρογεννητικού, της πρόληψης & της θεραπείας, τονίζοντας, ότι η διατροφή αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Ακολούθησε η ομιλία της κας Μαρίας Κοκολάκη, Διευθύντριας Αναισθησιολόγου, Ιατρείου Πόνου, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», η οποία αναφέρθηκε στα αίτια του καρκινικού πόνου, τη θεραπεία και την επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής , τονίζοντας, ότι η ανακούφιση του πόνου αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσία ασθενούς, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε επιτυχώς με την επίσημη χορηγία της Bristol-Myers Squibb και την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Roche Hellas Α.Ε.  & Pfizer Hellas A.E., καθώς επίσης και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.