Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑ

SHARE
Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑ

Η Ηπατίτιδα C αποτελεί μία ιάσιμη νόσο που έχει ασυμπτωματικό χαρακτήρα. Στη χώρα μας ζουν περίπου 130-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόνο το 20% γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας του. Η διάσταση της Ηπατίτιδας C είναι πολυεπίπεδη. Μία από τις διαστάσεις της νόσου είναι και η κοινωνική, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της ζωής του ασθενή.

 

Το κοινωνικό στίγμα, αναφέρεται στη σχέση του ατόμου που φέρει ένα ανεπιθύμητο κοινωνικά χαρακτηριστικό με το κοινωνικό του περιβάλλον, ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από την υπόλοιπη κοινωνία και το οδηγεί στο να χάνει σχεδόν την ανθρώπινή του οντότητα και να ταυτίζεται με το ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό. Η περιγραφή του Goffman το 1963 ως «ανεπιθύμητη, δυσφημιστική ιδιότητα που αποδίδεται στο άτομο και του στερεί το δικαίωμα της πλήρους κοινωνικής αποδοχής ενώ ταυτόχρονα το αναγκάζει να κρύβει την αιτία που προκαλεί αυτή την αρνητική κοινωνική αντιμετώπιση» δυστυχώς ισχύει μέχρι και σήμερα.

 

Οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται το κοινωνικό στίγμα κατατάσσονται σε ειδικές συμπεριφορές και καταστάσεις αλλά και σε νόσους στις οποίες αποδίδονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί. Παλαιότερα στιγματίζονταν, κατά κύριο λόγο, νόσοι με ορατά σημάδια δίνοντας αργότερα τη σκυτάλη και σε σύγχρονες νόσους, όπως οι ιογενείς ηπατίτιδες. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η λέξη «στίγμα» χρησιμοποιείται για να καταδείξει ότι ορισμένες ασθένειες εγείρουν προκαταλήψεις σε βάρος των ατόμων που πάσχουν από αυτές.

 

Δίνοντας έμφαση στα παραπάνω σημαντικά στοιχεία ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκινά την υλοποίηση του 2ου μέρους της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη νόσο της Ηπατίτιδας C με τίτλο «Η Έκφραση της Υγείας Μέσα από την Τέχνη». Μετά την επιτυχημένη έκβαση του 1ου μέρους της εκστρατείας που αφορούσε στην προτροπή του γενικού πληθυσμού σε εξετάσεις, εστιάζουμε στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.

 

Με σύμμαχο μας μία μορφή τέχνης με μεγάλη απήχηση, την «Street Art», επικοινωνούμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της τοποθέτησης «ταμπέλας-ετικέτας». Κεντρικό εικαστικό της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας αποτελεί η τοιχογραφία του παγκόσμιας φήμης Έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ – www.ino.net.

 

O INO, φιλοτέχνησε τον κεντρικό τοίχο στην πρόσοψη του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με απώτερο στόχο να κατακρίνει την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς οτιδήποτε διαφέρει από αυτούς, αναφερόμενος στις περιπτώσεις όπου η διαφοροποίηση αυτή δεν οφείλεται σε προσωπική επιλογή του ατόμου.

 

Με αυτό το διαχρονικό έργο και όπλο μας τη σφαιρική ενημέρωση για τη νόσο αποδυναμώνουμε το φαινόμενο στίγμα. Ενώ αξίζει να αναφερθεί, πως δεν μεταδίδεται με καμία από τις συνήθεις ανθρώπινες κοινωνικές επαφές.

 

Υποστηρικτές μας σε αυτό το φιλόδοξο έργο είναι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης και το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

 

Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέσα στο 2017, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε βίντεο με πλάνα από όλη τη διαδικασία της δημιουργίας του ΙΝΟ.

 

 

 

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr hlpaprometheus@gmail.com]