ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ΕΓΕ) στον 6ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

SHARE

Ο φετινός 6ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου, θα έχει έντονο το αποτύπωμα της πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ), καθώς ο Μάρτιος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μήνας πρόληψης κατά της συγκεκριμένης νόσου. Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ΕΓΕ) με σκοπό την ηχηρή διάδοση του μηνύματος στο ευρύ κοινό, συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η μπλε κορδέλα ευαισθητοποίησης θα είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο της ομάδα της ΕΓΕ.

H πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της ΕΓΕ. Αφορά στο σύνολο ανδρών και γυναικών που μετά την ηλικία των 50 ετών πρέπει να ελέγχονται. Εξαίρεση αποτελούν ειδικές ομάδες ασθενών ή συμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα.  Η πλούσια βιβλιογραφία της επιδημιολογίας του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου έχει καταστήσει εφικτή την αναγνώριση μίας πληθώρας παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νεοεξεργασιών στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Μεταξύ αυτών, η χρόνια φλεγμονή του εντέρου, όπως εκφράζεται στη Νόσο του Crohn και στην  Ελκώδη Κολίτιδα, έχει σαφώς συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή της εντερικής φλεγμονής και η αποφυγή του ή η έγκαιρη διάγνωσή του αποτελούν πρωτεύοντα μακροχρόνιο στόχο των Γαστρεντερολόγων.

«Η επίτευξη μακρόχρονης ύφεσης στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι πολύ σημαντική. Ο συνδυασμός αποτελεσματικών συντηρητικών θεραπειών με την εφαρμογή συστηματικών προγραμμάτων επιτήρησης (π.χ. κολονοσκόπηση, χρωμοενδοσκόπηση επιτήρησης) έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της επίπτωσης  και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Παχέος Εντέρου μεταξύ των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΓΕ, κ. Σπ. Μιχόπουλος και συμπλήρωσε, «Ναι είναι αλήθεια ότι ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου εν δυνάμει αφορά στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, εξίσου μεγάλη αλήθεια είναι ότι προλαμβάνεται. Η πρόληψη είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος για την αντιμετώπισή του κι αυτό είναι το μήνυμα για το οποίο θα τρέξει φέτος η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία».