Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών έχει καθιερωθεί από το 1988 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA). Στόχος της ημέρας αποτελεί η γνωστοποίηση της γευστικής και θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών στο ευρύ κοινό. Η εορτή της ημέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου , σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995 στην Ρώμη.
Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα , αξίζει να σημειωθεί πως τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί άδικα. Ισχύει πως ένα πιάτο με ζυμαρικά μπορεί να περιέχει ένα πλήθος θερμίδων , όμως το γεγονός αυτό δεν οφείλεται εξ’ολοκλήρου στα ζυμαρικά. Αντ’αυτού , ο τρόπος μαγειρέματός τους με σάλτσες ,που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη και λίπη αυξάνουν κατακόρυφα την θερμιδική αξία. Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τα μακαρόνια έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός ανθρώπου για χάσιμο βάρους και έλεγχο του διαβήτη.
Για την ορθή κατανάλωση ζυμαρικών οφείλουμε να προσέξουμε ορισμένους παράγοντες .Ειδικότερα :
- Μέγεθος μερίδας
Η μέτρηση της μερίδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή υπερκατανάλωσης. Για παράδειγμα , ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια περιέχει 220 θερμίδες δηλαδή το 12% της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης) σύμφωνα με μια τυπική δίαιτα 1800 θερμίδων ή το 15% στα πλαίσια μιας αυστηρότερης δίαιτας 1500 θερμίδων. Αν το φλιτζάνι αυτό διπλασιαστεί τρείς φορές μέσα στην εβδομάδα τότε αυτό σημαίνει αύξηση 10 κιλών σε λίπος.
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά. Επιπρόσθετα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα (σχεδόν την διπλάσια) σε φυτικές ίνες από εκείνη των λευκών. Οι φυτικές ίνες προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού και συνεπώς βοηθάει στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, το μαγγάνιο, μέταλλο που ενισχύει την υγεία των οστών και το σελήνιο, αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη, εμπεριέχονται σε αφθονία στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
- Λαχανικά μαζί με τα ζυμαρικά
Τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά προσφέρουν όγκο στο γεύμα και ένα πλήθος φυτικών ινών βοηθάει στην απώλεια βάρους.
- Σάλτσα με λίγες θερμίδες
Μια σωστή επιλογή σάλτσας αποτελεί μια απλή σάλτσα ντομάτας με ελάχιστο αλάτι. Γενικά αποφύγετε τις κρεμώδεις σάλτσες και το πολύ τριμμένο τυρί καθώς είναι φορτωμένα με ένα πλήθος από αχρείαστο λίπος.