Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη

Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Διαβήτη με την επίσημη υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος αποτελεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την ασθένεια αυτή η οποία πλήττει κάθε χρόνο 3.000.000.000 ανθρώπους.

Ειδικότερα :

  • 171 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη ή αλλιώς το 2,8 % του πληθυσμού έχουν διαβήτη , μια νόσος που χτυπάει πισώπλατα χωρίς να το καταλάβουμε.
  • Πιθανολογείται, πως ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Ως διαβήτης υφίσταται η απουσία ή η μειωμένη παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνη  από το πάγκρεας , η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την γλυκόζη στο αίμα προς τα κύτταρα για να την χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Μπορεί βέβαια και τα κύτταρα να οφείλονται στην υπεργλυκαιμία που προκαλείται κατά τον Σακχαρώδη Διαβήτη, εάν δεν ανταποκρίνονται σωστά στην παραγόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη. Ο Διαβήτης χωρίζεται σε Τύπου 1 και Τύπου 2 , όπου στην πρώτη περίπτωση δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη ενώ στην δεύτερη δεν αρκεί η ποσότητά της και δεν ανταποκρίνεται ορθά στον σκοπό της.

Ο Διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος καθώς τα συμπτώματά της είναι μηδαμινά και δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος. Βέβαια , εάν κάποιος έχει ακόρεστη δίψα , πείνα και θέληση για συχνή ούρηση τότε ίσως πάσχει από διαβήτη. Άλλα πιθανά συμπτώματα θεωρούνται η κόπωση ,απώλεια βάρους , αδύναμη όραση και στομαχικές διαταραχές.

Για την ανίχνευση του διαβήτη απαραίτητη κρίνεται μια απλή εξέταση ούρων και αίματος για την ανεύρεση της ποσότητας της γλυκόζης. Εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα η ασθένεια τότε μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι βλάβες σε όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά , μάτια κλπ.

Για την θεραπεία της νόσου συνήθως χορηγείται ενέσιμα ινσουλίνη σε συνδυασμό με απαραίτητη διατροφή και άσκηση. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όμως και συνεπώς οφείλουμε να τηρούμε ορισμένες παραμέτρους. Αναλυτικότερα, το κάπνισμα πρέπει να διακοπεί , οι τροφές μας να είναι χαμηλές σε λιπαρά αλάτι και να μην περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Προτιμάται οι υδατάνθρακες μας να αποτελούνται μόνο από σύνθετους κατά προτίμηση. Επίσης, να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα μέσω της άσκησης και κατά βάση της αερόβιας . Τέλος να κάνουμε κάθε χρόνο τις απαραίτητες καρδιολογικές , οδοντιατρικές , οφθαλμολογικές εξετάσεις μας σε συνδυασμό με την εξέταση επιπέδου γλυκόζης στο αίμα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους παρακάτω συλλόγους και εταιρείες κατά του διαβήτη που βρίσκονται εν ενεργεία στην Ελλάδα και για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν . Αρχικά την Πανελλήνια Ένωση Κατά του Νεανικού Διαβήτη http://www.peand.gr/ , την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη http://www.elodi.org/  και τον Παγκρήτιο Σύλλογο για τον Νεανικό Διαβήτη. Για όλους τους υπόλοιπους συλλόγους στον ελληνικό χώρο επισκεφθείτε τον Γλυκό Πλανήτη http://glikos-planitis.gr/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB/. Τέλος , την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία http://www.ede.gr/ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας , Πρόληψης Και Θεραπείας Του Σακχαρώδη Διαβήτη http://www.hndc.gr/.

3524152035165

Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Η Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Οκτωβρίου για να αναδείξει το έργο μιας ξεχωριστής κατηγορίας νοσηλευτών: των ορθοπεδικών νοσοκόμων, που ασχολούνται με την ίαση των μυοσκελετικών τραυμάτων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Συνεργασία των Ενώσεων των Ορθοπεδικών Νοσοκόμων (International Alliance of Orthopaedic Nursing Associations-ICON) και το έτος κατά το οποίο καθιερώθηκε είναι το 1990.

Όποιος έχει σπάσει χέρι ή πόδι, λοιπόν, ξέρει πόσο σημαντική είναι η δουλειά των ορθοπεδικών νοσοκόμων, οι οποίοι  την συγκεκριμένη ημέρα  έχουν και την τιμητική τους!

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σχετικά με την αξίας της δωρεάς οργάνων σώματος , που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετατρέπεται η γενναιοδωρία του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές  χώρες  στη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων, ενώ την τελευταία 5ετία, ακόμα και χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει θεραπεύοντας ασθενείς, αποτελεί ένα υπέρ-ανταποδοτικό οικονομικά σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

 Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2005), που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 5,4 , τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 33,7 , στην Αυστρία 23,8 , στο Βέλγιο 21,7 , στη Γερμανία 12,2 , στη Σουηδία 11 και στην Ελβετία 10,4. Αυτό μας δείχνει πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην χώρα μας.

Η απροθυμία συνεισφοράς οφείλεται κυρίως σε  :

  • Ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Για τον λόγο οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι:

  • Η πιθανότητα να χρειαστούμεεμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.
  • Η Δωρεά Οργάνωναφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Για παράδειγμα ,από έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
  • Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής ΘεραπείαςΤα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τουςτη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.
  • Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων(Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων http://www.eom.gr/.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική» και «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.

Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης.

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών έχει καθιερωθεί από το 1988 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA). Στόχος της ημέρας αποτελεί η γνωστοποίηση της γευστικής και θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών στο ευρύ κοινό. Η εορτή της ημέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου , σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995 στην Ρώμη.

 

Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα , αξίζει να σημειωθεί πως τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί άδικα. Ισχύει πως ένα πιάτο με ζυμαρικά μπορεί να περιέχει ένα πλήθος θερμίδων , όμως το γεγονός αυτό δεν οφείλεται εξ’ολοκλήρου στα ζυμαρικά. Αντ’αυτού , ο τρόπος μαγειρέματός τους με σάλτσες ,που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη και λίπη  αυξάνουν κατακόρυφα την θερμιδική αξία. Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τα μακαρόνια έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός ανθρώπου για χάσιμο βάρους και έλεγχο του διαβήτη.

Για την ορθή κατανάλωση ζυμαρικών οφείλουμε να προσέξουμε ορισμένους παράγοντες .Ειδικότερα :

  • Μέγεθος μερίδας

Η μέτρηση της μερίδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή υπερκατανάλωσης. Για παράδειγμα , ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια περιέχει 220 θερμίδες δηλαδή το 12% της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης) σύμφωνα με μια τυπική δίαιτα 1800 θερμίδων ή το 15% στα πλαίσια μιας αυστηρότερης δίαιτας 1500 θερμίδων. Αν το φλιτζάνι αυτό διπλασιαστεί τρείς φορές μέσα στην εβδομάδα τότε αυτό σημαίνει αύξηση 10 κιλών σε λίπος.

  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά. Επιπρόσθετα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα (σχεδόν την διπλάσια) σε φυτικές ίνες από εκείνη των λευκών. Οι φυτικές ίνες προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού και συνεπώς  βοηθάει στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, το μαγγάνιο, μέταλλο που ενισχύει την υγεία των οστών και το σελήνιο, αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη, εμπεριέχονται σε αφθονία στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

  • Λαχανικά μαζί με τα ζυμαρικά

Τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά προσφέρουν όγκο στο γεύμα και ένα πλήθος φυτικών ινών βοηθάει στην απώλεια βάρους.

  • Σάλτσα με λίγες θερμίδες

Μια σωστή επιλογή σάλτσας αποτελεί μια απλή σάλτσα ντομάτας με ελάχιστο αλάτι. Γενικά αποφύγετε τις κρεμώδεις σάλτσες και το πολύ τριμμένο τυρί καθώς είναι φορτωμένα με ένα πλήθος από αχρείαστο λίπος.

Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος

Η Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος εορτάζεται στο πλαίσιο της “Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις”. Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Ο άνθρωπος βαδίζει, μετακινείται, αλλάζει θέση στο χώρο και με αυτό τον τρόπο χαίρεται τις χαρές της ζωής και εκπληρώνει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του.
Η δομή και η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου παρουσιάζει μία μοναδικότητα σε όλες τις ηλικίες και πολλές ιδιαιτερότητες στην παιδική ηλικία.

Ως τραύμα χαρακτηρίζεται η κάκωση, ήσσονος ή μείζονος βαρύτητας σε διάφορα συστήματα του σώματος που οδηγεί σε προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία ή και σε απώλεια της ζωής του τραυματία.
Το τραύμα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη δημόσια υγεία και ευθύνεται για περίπου 1 στους 10 θανάτους κάθε χρόνο. Σε ασθενείς προ της ενηλικίωσης το τραύμα αποτελεί την κύρια αιτία θνητότητας, ενώ σε ηλικιωμένους ασθενείς αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας καταρχάς, και θνητότητας κατά δεύτερο λόγο
Στατιστικά, η κύρια αιτία κακώσεων και θανάτων σχετιζόμενων με τραυματισμό είναι τα τροχαία ατυχήματα στα οποία η χώρα μας έχει λυπηρά κυρίαρχη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Το τραύμα αποτελεί εξίσου σημαντική αιτία νοσηρότητας και προσωρινής ή και μόνιμης αναπηρίας. Για κάθε νεκρό από τροχαίο ατύχημα υπάρχουν περίπου 10 σοβαρά τραυματίες οι οποίοι χρήζουν σημαντικής νοσηλείας και αποθεραπείας.
Τραυματισμοί προκαλούνται επιπλέον όπου συναθροίζονται ή δραστηριοποιούνται πολλοί άνθρωποι, όπως σε χώρους εργασίας, σε αθλητικούς χώρους αλλά και στο σπίτι. Τα περισσότερα κατάγματα ισχίου προκαλούνται σε ηλικιωμένους ανθρώπους που πέφτουν στο σπίτι τους.

Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος που μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή είναι :

  • κακώσεις της πυέλου
  • κακώσεις της σπονδυλικής στήλης
  • τα ανοικτά κατάγματα
  • τα πολλαπλά κατάγματα των μακρών οστών
  • το σύνδρομο διαμερίσματος
  • η τραυματική ραβδομυόλυση

 

Στατιστικές δείχνουν πως :

  • Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και την ίδια στιγμή 3 άλλοι τραυματίζονται.
  • Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι ο κύριος παράγων για θανάτους και αναπηρίες ανθρώπων κάτω των 45 ετών.
  • Το 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την αποτελεσματική παρέμβαση μετά από τον τραυματισμό.

    Στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δυό φορές πιο συχνοί απ ‘ότι παγκοσμίως. Έχουμε  000 θανάτους,  4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο.  Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3  είναι παιδιά.  Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανένας ότι πέρα από τους θανάτους πολλοί  από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι, και μάλιστα σε μικρή ηλικία.

    Και στα παιδιά
    Κάθε χρόνο στην Ελλάδα τραυματίζονται περίπου 500.000 παιδιά, από αυτά 700 χάνουν την ζωή τους και 3.000 μένουν με μόνιμη αναπηρία.
    Το 30% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι πεζοί και κυρίως παιδιά και έφηβοι. Το παιδί ως πεζός μειονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τους ενήλικους εξαιτίας φυσικών αδυναμιών, γι’ αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και επιτήρηση.

    Ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές.
    Οι τραυματισμοί των παιδιών είναι ένα αρκετά συχνό και επίκαιρο θέμα καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό τραυματιών που επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία. Και αν κατά τους χειμερινούς μήνες η ολοένα και αυξανόμενη αθλητική δραστηριότητα των παιδιών οδηγεί σε συχνούς τραυματισμούς, το καλοκαίρι η ελευθερία άθλησης και διασκέδασης των μικρών μας φίλων έχει δυστυχώς σαν αποτέλεσμα πολύ συχνά δυσάρεστους για το παιδί, άλλα και για τους γονείς, τραυματισμούς.

 

Πώς θα μπορούσαν να προληφθούν οι τραυματισμοί στα παιδιά;
Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%. Η πρόληψη των ατυχημάτων έχει σχέση με την οργάνωση σωστής υποδομής και την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και αλλαγή νοοτροπίας των παιδιών και των ενηλίκων. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν έχουν την ωριμότητα να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους κανόνες ασφαλείας, άρα χρειάζονται σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση.
Το παιδί δικαιούται να παίξει και ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να κάνει ποδήλατο με την ψυχή του, απλά καλό είναι ως κηδεμόνες να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα. Σημαντική είναι η καθοδήγηση του παιδιού σε χώρο ασφαλή για να παίξει με το ποδήλατό του ή το πατίνι του, μακριά από τον κίνδυνο των αυτοκινήτων. Η χρήση κατάλληλων παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο και η σωστή ασφάλιση του παιδιού-συνεπιβάτη όχι μόνο προλαμβάνουν, αλλά και περιορίζουν την έκταση ενός τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα.

Αναφορικά µε τις στρατηγικές πρόληψης ανά ηλικιακή οµάδα, για την µείωση της επίπτωσης των τροχαίων ατυχηµάτων, ισχύουν τα εξής: Για παιδιά έως 15 ετών, σηµαντική είναι η διαµόρφωση του οδικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να παρέχει περισσότερη ασφάλεια στα παιδιά, καθώς και η εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να φροντίζουν για την ασφαλή µεταφορά των παιδιών (τοποθέτηση των παιδιών σε ειδικά καθισµατάκια προσαρµοσµένα στο πίσω κάθισµα του αυτοκινήτου και ποτέ στην µπροστινή θέση, στην αγκαλιά του γονέα ή σε πορτ µπεµπέ, ασφάλιση των θυρών από έξω κτλ). Στους έφηβους και νέους σηµαντικές θα ήταν παρεµβάσεις για αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ, παρεµβάσεις σχετικά µε την χρήση του κράνους και της ζώνης ασφαλείας, καθώς και η ανίχνευση ατόµων µε ριψοκίνδυνη συµπεριφορά

Παρ’όλα τα προληπτικά μέτρα, μπορεί όμως και πάλι να συμβεί ο τραυματισμός, οπότε πρέπει ως μεγαλύτεροι εμείς να είμαστε οπλισμένοι τόσο με ψυχραιμία, όσο και με βασικές γνώσεις αντιμετώπισης του τραυματία.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής . Η συγκεκριμένη ημέρα ιδρύθηκε το 1945 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεση επίπτωση στην πρωτογενή παραγωγή(αλιεία ,κτηνοτροφία , αγροτική παραγωγή) . Παράλληλα , ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και συνεπώς και η ζήτηση τροφίμων. Για αυτό το λόγο οφείλει να μειωθεί η απώλεια των τροφίμων με βελτιωμένες μεθόδους συγκομιδής, αποθήκευσης ,συσκευασίας ,μεταφοράς και  διαχείρισης κατά την πώληση. Επιπρόσθετα, πρέπει να καταναλωτές να  είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες και να χρησιμοποιούν ορθά τους φυσικούς πόρους έχοντας βελτιωμένη διατροφική αντίληψη. Για παράδειγμα μπορούν να καταναλώνουν λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές εξυπηρετώντας και την υγεία αλλά και την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων. Παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα βοηθούν την βιωσιμότητα τοπικών οικονομιών αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Greenpeace :

  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

  • Μέχρι το 2020,η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
  • Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33%του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.

 

  • Στις ΗΠΑπερισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε Αμερικανός μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκατ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% τωντροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.minagric.gr και τον  Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό <<Δήμητρα>> http://www.elgo.gr/ .

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις». Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.
Η καμπάνια ενημέρωσης έχει βασικό μήνυμα “Straighten Up and Move”, προτρέποντας μας να πάρουμε ορθή στάση και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης πρακτικών, για τη μείωση της καθημερινής φθοράς, καταπόνησης της Σπονδυλικής Στήλης και διατήρησης της υγείας της. Η εκστρατεία γίνεται στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης για τα οστά και τις αρθρώσεις.

 

Οκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία. Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι ή δένετε τα κορδόνια σας.

Οι πόνοι και τα προβλήματα στην πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.

Στην χώρα μας, ποσοστό που αγγίζει το 33% των Ελλήνων εργαζόμενων αναφέρει ότι αντιμετώπισε τον τελευταίο μήνα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της εργασίας τους ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ποσοστό που αγγίζει το 46% αναφέρει συχνούς κι έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.

 

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα και ο κεντρικός άξονας του ανθρώπινου σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται το κεφάλι, τα άνω άκρα και όλα τα όργανα του θώρακα και της κοιλιάς. Καταλήγει στη λεκάνη πάνω στην οποία μεταφέρει το συνολικό βάρος του σώματος από τη μέση και πάνω. Δεν είναι τυχαίο που η έννοια “σπονδυλική στήλη” έχει επικρατήσει να σημαίνει θεμέλιο, βάση, κεντρική στήριξη κ.α., γιατί η σπονδυλική στήλη συγκεντρώνει όλες αυτές τις ιδιότητες και είναι ο κεντρικός άξονας του σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα όργανα.

Οι κακώσεις είναι το αποτέλεσμα από την απότομη άσκηση δυνάμεων μεγαλύτερων από τις αντοχές των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένη η σπονδυλική στήλη. Οι συνέπειες είναι ανάλογες με το μέγεθος, τη φορά, τη διάρκεια των δυνάμεων αλλά και την αντίσταση της σπονδυλικής στήλης και συνολικά του ίδιου του οργανισμού τις στιγμές του ατυχήματος.

 

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακούγεται η ανάγκη για σωστή θέση ή στάση προκειμένου να αποφύγουμε την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης στη μέση ή στο λαιμό
Αναλύοντας τα αίτια της οσφυαλγίας ή του αυχενικού ανακαλύπτει κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε συγκεκριμένη οργανική πάθηση η οποία είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες της απλής καθημερινής κόπωσης, φθάνοντας το 33% χωρίς να υπολογίζονται κακώσεις, ρευματοπάθειες, οστεοαρθρίτιδα, φθορές λόγω χρόνου, πρόσθετο κοιλιακό βάρος και αγύμναστο μυϊκό σύστημα.

Η κακή στάση ηρεμίας δεν μπορεί να προκαλέσει οργανική πάθηση στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί όμως να προκαλέσει κόπωση τοπικά η οποία θα εκδηλωθεί με μυϊκό σπασμό και πόνο και θα αναγκάσει το άτομο σε αλλαγή στάσης. Κακή στάση είναι επίσης αυτή που αναγκάζει σε επιπλέον μυϊκό έργο τα άκρα ή τον κορμό ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν πιο ξεκούραστα. Παράδειγμα η θέση (ύψος) του καθίσματος σε σχέση με το ύψος του γραφείου ή/και η απόσταση καθίσματος – γραφείου η οποία επηρεάζεται και από την όραση.

Καλό είναι να γίνονται συχνά αλλαγές της στάσης χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γιατί μ ́αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και το κυκλοφορικό. Οι συχνές αναγκαστικές αλλαγές στάσης λόγω ενοχλημάτων (πόνος, μούδιασμα) υποδηλώνουν την ύπαρξη οργανικής πάθησης. Εξαίρεση αποτελούν άτομα που δεν έχουν συνείδηση, π.χ. με κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, τετραπληγία, παραπληγία κ.ά. και δεν είναι σε θέση ν’ αντιληφθούν τον πόνο ή/και ν’ αλλάξουν θέση. Σωστή στάση είναι η βολική στάση. Προϋπόθεση για τη σωστή στάση είναι το σωστό κάθισμα πάνω στο οποίο πρέπει να ακουμπάνε όσο γίνεται πιο καλά οι μηροί, η μέση και η πλάτη. Η εμφάνιση πόνου σημαίνει κακή στάση ή ύπαρξη παθολογίας. Ο πόνος υπαγορεύει και καθοδηγεί για τη σωστή θέση και στάση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε αν σας πιάσει πόνος στην μέση;

  • Nα ξαπλώσετε στο κρεβάτι σε ύπτια θέση(ανάσκελα), σε μια θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και ανασηκωμένη την πλάτη και το κεφάλι.
  • Eπίσης ,μπορείτε να βάλετε και μια θερμοφόρα στη μέση, γιατί τα ζεστά επιθέματα βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν.
  • Παρόμοια δράση (χαλάρωση των μυών μέσω της θερμότητας) έχουν και τα έμπλαστρα και οι αλοιφέςπου διατίθενται στα φαρμακεία. Kαλό είναι, πάντως, να βάζετε τη θερμοφόρα ή το έμπλαστρο το βράδυ ή πριν το μεσημεριανό ύπνο και όχι λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Οι ήπιες μαλάξεις στην οσφυϊκή περιοχή, βοηθούν.
  • Ασκήσεις που στόχο έχουν να κάνουν τους μυς της κοιλιάς ισχυρότερους, βοηθούν. Οι ασκήσεις συστήνονται μετά την οξεία φάση του πόνου.

 

Πολλές φορές επιβάλλεται η χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά) και φυσιοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση στην δισκοκήλη επιφυλάσσεται μόνο για πολύ σοβαρές και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Global Alliance for Musculoskeletal Health http://bjdonline.org/

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».

Στη χώρα μας η κατανάλωση ψωμιού (όλων των ειδών και τύπων) ήταν 6,7 κιλά το μήνα το 1974 και μειώθηκε στα 4,2 κιλά το 2004-5 (μείωση 59,3%), παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

 

Ψωμί είναι το προϊόν που προκύπτει από το ψήσιμο ενός μίγματος αλεύρου, νερού, μαγιάς και αλατιού. Ανάλογα με το είδος του/των αλευριού που χρησιμοποιείται ονομάζεται ψωμί σταρένιο, σικάλεως, κριθαρένιο, καλαμποκόψωμο, πολύσπορο κτλ.

Τα περισσότερα είδη ψωμιού περιέχουν μαγιά ή ξινό προζύμι για να φουσκώνουν (ανεβατισμένα). Υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψωμιού χωρίς μαγιά όπως οι πίτες με κρούστα, οι τορτίγιες της κεντρικής Αμερικής, τα τσαπάτις της Ινδίας κτλ.

Το αλάτι είναι σημαντικό συστατικό του ψωμιού. Ενισχύει σημαντικά τη γεύση του, βελτιώνει την όψη του τελικού προϊόντος, επιβραδύνει τη δράση των ενζύμων, βοηθάει στη συγκράτηση υγρασίας και συστέλλει και σταθεροποιεί τη γλουτένη. Δυστυχώς όμως, η συνήθης περιεκτικότητα του ψωμιού σε αλάτι είναι 2.27 κιλά σε 127 κιλά αλεύρι (περίπου 2%). Η ποσότητα αυτή είναι επιβαρυντική σε υπερτασικούς, καρδιοπαθείς κτλ.

Και βέβαια, η εφευρετικότητα του ανθρώπου δε σταματάει στα παραπάνω συστατικά, προκειμένου να αυξήσει τις γευστικές μας απολαύσεις. Έχουμε ψωμί με σουσάμι, με μαυροκούκι, με γλυκάνισο, με ελιές, με ντομάτα.

Αρτοσκεύασμα είναι κάθε προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται από ζυμάρι ανεβατισμένο με μαγιά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αβγών και λιπαρών ουσιών.

Το ψωμί είναι στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη και την ιστορία του ανθρώπου. Ήταν και είναι το βασικότερο στοιχείο της διατροφής του, της θρησκείας του αλλά και της γαστρονομικής του απόλαυσης. Η μεγάλη σημασία του ψωμιού μέσα στους αιώνες αποδεικνύεται και από τη σωρεία των ρητών που λέγονται σήμερα και θα λέγονται πάντα: Βγάζω το ψωμί μου – Δουλεύει για το ψωμί του – Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί – Θα φάει πολλά ψωμιά ακόμη – έφαγε τα ψωμιά του -Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί – Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι – Ο λόγος σου με χόρτασε, και το ψωμί σου φα’ το – Κάλλιο το σημερινό ψωμί παρά την αυριανή πίτα – Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται – Τάζει φούρνους με καρβέλια και λαγούς με πετραχήλια και πολλά άλλα.

Το ψωμί είναι βασικό είδος διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία, αν και από μόνο του δεν παρέχει πλήρη σειρά απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Η σύγχρονη αρτοποιία και συνήθως με συστάσεις των κρατικών υγειονομικών αρχών εμπλουτίζουν το ψωμί με επιπλέον θρεπτικά στοιχεία. Στις ΗΠΑ το σύνολο πρακτικά του ψωμιού που παρασκευάζεται είναι εμπλουτισμένο με θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και σίδηρο.

Σημαντικά του πλεονεκτήματα είναι :

  • η χαμηλή τιμή
  • η μεγάλη του δυνατότητα πρόκλησης κορεσμού με σχετικά λίγες θερμίδες
  • η ευκολία διατήρησής του και η προφύλαξη που παρέχει από τα σύγχρονα μη-μεταδοτικά νοσήματα (δυσλιπιδαιμία, καρδιο-αγγειακά νοσήματα, καρκίνο κ.α.).

 

Εκείνο όμως που είναι πολύ παράξενο και που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά, είναι το ότι τρώμε καθημερινά ψωμί και σε όλη μας τη ζωή χωρίς να το βαριόμαστε ποτέ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο τρόφιμο.

Το ψωμί έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση ή/και επιδείνωση παχυσαρκίας και συνήθως είναι το πρώτο που μειώνεται ή διακόπτεται όταν κανείς αποφασίσει να χάσει βάρος.
Η αντίληψη αυτή είναι απόλυτα λανθασμένη. Το ψωμί ΔΕΝ παχαίνει!! Παχαίνουν αυτά που συνήθως το συνοδεύουν, όπως τυρί, βούτυρο, αλλαντικά, λάδι κτλ. Άλλωστε, όσες μελέτες έγιναν για τη σχέση παχυσαρκίας και ψωμιού, έδειξαν ότι όταν σε μια δίαιτα απώλειας βάρους υπάρχει και ψωμί, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη, η συμμόρφωση των παχύσαρκων ατόμων είναι καλύτερη και οι ενδιάμεσες διακοπές είναι πολύ λιγότερες .

Στα πλαίσια της μεγάλης μόλυνσης του περιβάλλοντος, δυστυχώς ακόμα και το ψωμί φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό όχημα μεταφοράς ακρυλαμίδης.
Η ακρυλαμίδη είναι μια γνωστή νευροτοξίνη που προκαλεί και καρκίνο στα πειραματόζωα, αλλά έχει βρεθεί ότι αυξάνει κατά 2.7 φορές τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Σε πρόσφατη μελέτη (Eur J Nutr. 2012 Dec 13) που έγινε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε ότι η ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμίδης κυμαίνεται από 13 έως 47 μg. Η κύρια πηγή ακρυλαμίδης είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ο καφές και οι πατάτες. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν καθοριστεί ελάχιστα ανεκτά όρια για την τοξική αυτή ουσία.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος χεριών

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής. Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες. Πάνω από 300.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν  κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή .

Η απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

 

Μερικά στοιχεία και αριθμοί για το πλύσιμο των χεριών:

  • 1 γραμμάριο κοπράνων περιέχει 100 δισεκατομμύρια βακτήρια.
  • Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Κάθε χρόνο, 1,7 εκατομμύρια παιδιά δεν ζουν για να γιορτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια εξαιτίας της διάρροιας και της πνευμονίας.
  • Όταν τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι μετά από την τουαλέτα ή πριν από το φαγητό, μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας κατά περισσότερο από 40%.
  • Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά πνευμονίας μεταξύ των παιδιών κατά περίπου ένα τέταρτο.

 

Θα πρέπει να σαπουνίζετε καλά όλα τα σημεία του χεριού και να μην ξεχνάτε τα νύχια, γιατί εκεί κρύβονται αρκετά μικρόβια.

Κάθε φορά που θα πλένετε τα χέρια σας να τρίβετε τα δάκτυλα και τις παλάμες με παράλληλες κινήσεις, και όχι για λιγότερο από 1 λεπτό

Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας:

  • Πριν και μετά την τουαλέτα
  • Πριν και μετά το φαγητό
  • Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων
  • Όταν γυρίζουμε στο σπίτι
  • Όταν αγγίζουμε περιοχές του σώματός μας, όπως μαλλιά, μύτη, αφτιά κ.λπ.
  • Όταν αγγίζουμε ένα κατοικίδιο ζώο
  • Όταν αλλάζουμε πάνα σε μωρό
  • Όταν αγγίζουμε τον σκουπιδοτενεκέ
  • Πριν και μετά το μαγείρεμα. Μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής κρεάτων ή των σκευών της κουζίνας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακατέργαστες τροφές.

 

Μην φτάσετε όμως και στα άκρα, γιατί το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό στο δέρμα, αλλά και να καταστρέψει τα “φυσιολογικά” μικρόβια.
Προσοχή: είναι καλύτερα να αφήσουμε τα χέρια μας άπλυτα από το να τα αφήσουμε βρεγμένα. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μικροοργανισμών στα χέρια μας εξαιτίας των μολυσμένων επιφανειών στον νεροχύτη και των μικροβίων που μεταφέρονται από το πιτσίλισμα του νερού. Επομένως, το σκούπισμα των χεριών μετά το ξέπλυμα, είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων http://www.keelpno.gr και την UNICEF https://www.unicef.gr/